Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN

Superbodies | Triënnale voor beeldende kunst, mode en design 

Van 4 februari tot 27 mei 2012

De derde Hasseltse triënnale Superbodies staat in het teken van de fascinatie van kunstenaars en ontwerpers voor de manier waarop ons lichaam onbewust vormgeeft aan onze ervaringen.

De tentoonstelling focust op het lichaam in al zijn - vaak halfbewuste - handelingen. Een uitgebreid, interactief tentoonstellingsparcours doet ons stilstaan bij het lichaam als bron van onze gedachten en gevoelens. Opkomende en internationaal gevestigde kunstenaars en ontwerpers flirten met de grenzen van de disciplines om de mysteries van het lichaam te ontrafelen. De hele stad komt als poidum in aanmerking, maar de nadruk ligt op de tentoonstellingen in de grote cultuurhuizen, gelegen op wandelafstand van elkaar. Deze huizen zijn Cultuurcentrum Hasselt, huis voor actuele kunst Z33, Modemuseum Hasselt, CIAP en het stadmuseum Het Stadsmus.

Boekingen scholen & groepen
Toerisme Hasselt – groepsbezoeken
groepsbezoeken@hasselt.be
011/239.542

Educatie en activiteiten
Lerarendag i.s.m. Klasse : 11 februari 2012

Krokuskriebels (krokusvakantie):  van 18 tot 26 februari 2012.

Familiedag:  zondag 1 april

Performance Marloeke van der vlugt: 20, 21 en 22 april (zie verder)

www.superbodies.be

Martin Riches (1941, UK)

“In dit project wilde ik zoveel mogelijk verschillende manieren van mechanisch wandelen ontdekken. Ik heb ongeveer 15 verschillende Walking Machines gemaakt, met twee, drie en zes benen. Sommige van de machines hebben antennes, zodat ze van richting kunnen veranderen, maar in tegenstelling tot intelligente robots met slimme sensoren moeten ze voortdurend bijgestuurd worden. Daarom worden ze hier in een video getoond.” (Martin Riches, 2011)

Jean-Luc Moulène (1955, FR)

Het werk van Jean-Luc Moulène confronteert ons met onze gestandaardiseerde blik, onze eenzijdige perceptie. Als fotograaf bedient hij zich van de codes eigen aan artistieke genres, de visuele media en publiciteit of belicht hij de sociale en economische verhoudingen die elke productie, hetzij object, hetzij beeld, veronderstellen. Een foto is naast een descriptief instrument ook een 'product' of 'document', dat meer vertelt dan louter het beeld laat vermoeden. Ook in zijn sculpturaal werk, beoogt Jean-Luc Moulène een zeker bewustwordingsproces bij de toeschouwer: “produire la sensibilité à la connaissance”. De menselijke figuur en het alledaagse object worden echter verlaten voor een geometrische vormentaal.

Ann Veronica Janssens (1956, BE)

De artistieke praktijk van Ann Veronica Janssens kan gedefinieerd worden als een onderzoekstraject in de zintuiglijke ervaring van de realiteit. Via verschillende instrumenten - installaties, projecties, immersieve omgevingen, stedelijke interventies, sculpturen - nodigt ze de kijker uit om een nieuwe zintuiglijke ruimte binnen te stappen op de grens van duizeligheid en verblinding. In een register dat geïnspireerd wordt door cognitieve processen, leunt haar werk aan bij een zeker minimalisme en benadrukt het efemere of kwetsbare karakter van wat ze voorstelt. Ruimtelijkheid en distributie van licht, stralende kleur, doorzichtige of reflecterende oppervlaktes dienen allemaal om de instabiliteit van onze waarneming van ruimte en tijd bloot te leggen. Eigenschappen van materie (schittering, lichtheid, transparantie, vloeibaarheid) en fysieke fenomenen (reflectie, refractie, perspectief, evenwicht, golven) worden steevast onderzocht op hun mogelijkheid om het concept van materialiteit te destabiliseren.

Vincen Beeckman (1973, BE) 

Fotograaf Vincen Beeckman toont mensen en hun leefwereld in uitgebreide fotoreeksen en boeken. Hij dompelt zich onder in hun wereld en vertrekt daarbij vaak van foto’s die ze zelf maakten of van portretten van een ‘fotomaton’, een fotocabine waar geen machine maar hijzelf, een ‘echte’ fotograaf, de beelden schiet. Voor SuperBodies maakte hij video- en foto-opnames van Hasselaren op een plek in Hasselt waarmee ze een bijzondere band hebben.

Erwin Stache (1960, DE) 

Erwin Stache creëert uit verlopen materialen assemblages met allerlei kleine geluidjes en bewegingen die reageren op bezoekers.

Series Patchmaker#1 - Marloeke van der Vlugt 

Op 20, 21 en 22 april toont Marloeke van der Vlugt deze onvolprezen voorstelling voor telkens één bezoeker. Marloeke van der Vlugt werkt al jaren aan installaties waarin de imaginaire werkelijkheid van het lichaam geëxploreerd wordt. Ze ontwikkelt middelen om het natuurlijke bereik van het lichaam te overstijgen door fysieke interactie met sensoren. In de installatie ‘Series Patchmaker #1’ staat haar eigen lichaam centraal. Door het op specifieke plaatsen aan te raken komen filmbeelden op gang die extreme situaties van het lichaam zoals verstikking of een ongeval oproepen.

20.04.2012, 14:30-16:30
21 + 22.04.2012, 10:00-12:00 + 13:00-15:00 + 16:00-18:00

Tickets: 5 euro
Reserveren via hetstadsmus@hasselt.be of +32 11 23 98 90
Gelieve 15 min voor het gereserveerde uur aanwezig te zijn.
Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt