Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN


Het Stadsmus en de Hasseltse erfgoedverenigingen verzamelen hun activiteiten op www.uitinhasselt.be. Als je op één van onderstaande activiteiten klikt, word je naar daar doorverwezen.

 

 

Vanaf 25 maart
Expo 'Houtsnedes Yokoso' 

De houtsnede is een grafische hoogdruktechniek. Het beeld ontstaat door met gutsen in een (zachte) houten plank te snijden. Alle niet weggsneden, hoogliggende delen worden ingeïnkt en afgedrukt.
Houtsneden zijn gedrukt op het Japanse Shiramine papier, gemaakt van de kozo-vezel.

Naar aanleiding van 25 jaar Japanse Tuin en het Yokosofestival zijn zes grote houtsneden gemaakt door de leerlingen van de Stedelijke Academie. De prints, geïnspireerd op Japanse thema's zoals het moessonklimaat, kraanvogels, koi, origamifiguren en de Ginkgo of Japanse notenboom, zijn gedrukt in en door het atelier Vrije Grafiel SASK Hasselt.

Terwijl ik toekijk
Maakt hij zijn kleine leven
Het kleine musje
- Kobayashi Issa 1763-1828 -

Met één haiku als vertrekpunt tonen al de leerlingen van het atelier tekenkunst een grote variatie aan tekentechnieken, stijlen en uitvoeringen.
Zo hebben sommige getekend in de Japanse penseeltechniek rond het musje uit de haiku.
Anderen hebben de Japanse haiku in onze westerse beeldtaal proberen uit te beelden.

Elke leerling heeft de haiku op zijn/haar manier geïnterpreteerd. Bij de uitvoering op een basis van karton gebruikten sommige louter de tekentechnieken in zwart en wit of met een kleuraccentje en anderen de collagetechniek.
Dankzij de eenvormige presentatie vormt alles een mooi geheel.

Van 25 maart tot en met 30 april 2017
toegang gratis

Deze expo is onderdeel van het Yokoso Festival rond de 25ste verjaardag van de Japanse Tuin in Hasselt, georganiseerd tussen 4 maart en 31 oktober 2017.

 

Vanaf 22 april
Zorg: De collectie van dokter Nolens
 

De naam Nolens in Hasselt wordt al generaties lang verbonden aan geneeskunde. In het kader van het thema 'zorg' van de Erfgoeddag 2017 belichten we deze en enkele andere bekende dokters. Dokter Didier Nolens toont enkele merkwaardige stukken uit zijn collectie medische apparatuur. Op Erfgoeddag (23 april) vertelt hij er zelf vele verhalen bij.

Van 22 april tot en met 7 mei 2017
toegang gratis

 

Vanaf 20 mei
Mirakel en Monstrans. Het verhaal van een Vlaams topstuk

In 1317 werd een gewijde hostie onteerd tijdens het bezoek van een priester aan een zieke in Viversel. Bij het overbrengen van deze hostie naar de abdij van Herkenrode in Kuringen gebeurden meerdere mirakelen. Sindsdien wordt de hostie vereerd. Oorspronkelijk werd deze hostie bewaard in een torenmonstrans (1286, Parijs) die op dit moment als topstuk behoort tot de collectie van Het Stadsmus. Deze monstrans wordt beschouwd als de oudst gekende monstrans ter wereld. De bloedende hostie wordt vandaag bewaard in een monstrans in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt.

Van 20 mei tot en met 27 augustus 2017
 

 

Vanaf 17 juni
Virga Yes divers. Getuigen vertellen over Hasselt en de Virga Jessefeesten

Het Stadsmus en de stedelijke dienst diversiteit gingen in gesprek met protestantse christenen, sikhs, hindoes en moslims. Hoe ervaren zij de Virga Jessefeesten? Herkennen ze ommegangen of andere tradities in hun eigen cultuur of levensbeschouwing? Een boeiende kijk- en luistertentoonstelling is het resultaat. 

Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad.

Van 17 juni 2017 tot en met 7 januari 2018

 

 

Vanaf 5 augustus
Fototentoonstelling: Rottenwerking anders bekeken

De mooie en betekenisvolle wijkversieringen van de rotten fleuren al vele zevenjaarlijkse feesten de stad op. Wat als nieuwkomers aan de slag gaan met die inspiratiebron? Vanuit hun diverse achtergronden stellen ze een kleurrijke mozaïek samen. Een fototentoonstelling toont het maakproces en de ontmoetingsmomenten.

Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad.

Van 5 tot en met 20 augustus 2017