De museumtuin van Het Stadsmus: denk mee na over hoe we hem kunnen openstellen!

De tuin van Het Stadsmus is een groene oase in de stad. En dus stellen we hem vanaf Erfgoeddag elke dag open voor het publiek!

Maar welke rol kan zo'n stadstuin spelen? En hoe past een stads-tuin bij een stads-museum?

Debatteer mee op Erfgoeddag. De jonge kunstenaars en residents van The School deden interventies in de tuin, die vanaf Erfgoeddag te zien zullen zijn.

Elke kunstenaar vertrekt vanuit zijn eigen werk en vrijheid. Het eindresultaat is een mix van objecten, geluiden en licht... een uitzonderlijke, tijdelijke beleving van de tuin van Het Stadsmus, waar toegankelijkheid van publiek groen en tuinontwerp elk hun rol spelen.  

Tijdens een 'open talk' kan iedereen zijn visie op deze groene oase in de stad geven.

Zondag 22 april om 15 uur
Toegang gratis

https://www.theschoolhasselt.eu/philosophy/opening-event-at-stadsmus-garden/

Zoektocht: ontdek het erfgoed van Sint-Hubertus in Runkst (Tournée Locale)

Ontdek het erfgoed van Sint-Hubertus Runkst met een leuke zoektocht! 

Welke verhalen liggen er verborgen op en rond het Sint-Hubertusplein? Ken je bijvoorbeeld het Runkstermanneke, of weet je waar vroeger de post geleverd werd met een helikopter? Kinderen van basisschool De Puzzel ontdekten de verschillen tussen vroeger en nu met een leuke zoektocht.

Download de app "Klikaklu", scan deze QR-code en ga ook zelf op pad! Op 5 mei kan je tussen 13 en 18 uur het nieuwe Runkstermanneke (of Runkstervrouwke?!) ontmoeten in een kleine tentoonstelling op school …


Deze zoektocht is het resultaat van een inspirerende samenwerking tussen basisschool De Puzzel en Het Stadsmus. In het traject Buurten met erfgoed gingen leerkrachten en leerlingen van het derde en het vierde leerjaar actief op zoek naar erfgoed in hun buurt. Voor het project Tournée Locale verwerkten ze de informatie tot een leuke zoektocht.   

Je kan de zoektocht doen tussen 20 april en 5 mei, tijdens het project Tournée Locale, het culturele wijkproject in Runkst en Heilig Hart. De tentoonstelling over het Runkstermanneke is toegankelijk op 5 mei tussen 13 en 18 uur. Ontdek het hele programma op https://www.facebook.com/tourneelocalehasselt.

Spelletjesnamiddag: Terug in de tijd: spelen op school in Runkst (Tournée Locale)

Leerlingen van Daltonschool 1 ontdekken in een speciale lesweek hoe hun grootouders vroeger naar school gingen. Jongens en meisjes zitten apart, ze schrijven op een lei en zeggen de tafels op. Om de lesweek feestelijk af te sluiten, testen we een hele hoop spelletjes van toen: knikkeren, hinkelen, steltlopen … Iedereen mag komen meespelen!

Deze namiddag is het resultaat van een inspirerende samenwerking tussen de Daltonschool en Het Stadsmus. In het traject Buurten met erfgoed gingen leerkrachten en leerlingen van het derde en het vierde leerjaar actief op zoek naar erfgoed in hun buurt. Voor het project Tournée Locale verwerkten ze de informatie tot een leuke spelletjesnamiddag.   
 
Tournée Locale is een tweejaarlijks cultuurfestival dat dit jaar tussen 20 april en 6 mei voor het eerst plaatsvindt in Runkst, de stationsomgeving en de Heilig Hartwijk. Tournée Locale wil de bewoners uitdagen en op een creatieve manier met elkaar in contact brengen.

Kom mee spelen op vrijdag 4 mei van 13.30 uur tot 15.15 uur! 
Daltonschool 1, Boomkensstraat 52, 3500 Hasselt

Het project maakt deel uit van 
Tournée Locale, het culturele wijkproject in Runkst en Heilig Hart. Ontdek het hele programma op 
https://www.facebook.com/tourneelocalehasselt.

Leerlingen geven presentatie over het erfgoed van Runkst (Tournée Locale)

Leerlingen van De Krullevaar laten je zien wat ze ontdekten over hun wijk Runkst (Tournée Locale) 

De leerlingen van basisschool de Krullevaar zijn intussen echte kenners van het erfgoed in hun schoolomgeving: de watertoren, de vroegere jeneverstokerij, een kapel met een boeiend verhaal… Kom je mee kijken en luisteren naar wat ze allemaal ontdekten? Ouders, grootouders en alle wijkbewoners zijn van harte welkom! 

Deze presentatie is het resultaat van een inspirerende samenwerking tussen basisschool De Krullevaar en Het Stadsmus. In het traject Buurten met erfgoed gingen leerkrachten en leerlingen van het derde en het vierde leerjaar actief op zoek naar erfgoed in hun buurt. Voor het project Tournée Locale verwerkten ze de informatie tot een mooie presentatie.  

Op 4 mei om 11 uur in Katholieke Jenaplanschool De Krullevaar
Bakkerslaan 20, 3500 Hasselt

Het toonmoment maakt deel uit van het culturele wijkproject Tournée Locale, dat doorgaat tussen 20 april en 6 mei. Ontdek het hele programma op 
https://www.facebook.com/tourneelocalehasselt.    

Kunstennacht in Het Stadsmus: laatste kans voor een bezoek aan Outside Inside

Foto: Jean-Pierre Pijls

Met de expo Outside Inside vervaagt de lijn tussen street art en andere kunstvormen. Ontdek tijdens de Kunstennacht deze expositie met meer dan 30 nationale en internationale kunstenaars zoals Pablo Delgado (UK), Sozyone (B), Psoman 5B), Super A (NL) en Smug (AU).

DJ's B-ART & Dééjohcéé zorgen voor muziek in het Tuincafé. 

Om 19, 20 en 21 uur zijn er rondleiding in en rond het museum. Inschrijven is aangeraden: hetstadsmus@hasselt.be.
Wie wil fietsen, kan ook de 60 street artwerken in de stad verkennen, aan de hand van de fietsroute Street Art in Hasselt.

Ook in de museumtuin zal heel wat te beleven zijn. The School vroeg aan jonge kunstenaars en residents van The School om aan de slag te gaan met en in de tuin van het museum.


Donderdag 3 mei van 18 tot 23 uur
Toegang gratis
Ontdek het volledige programma van de Kunstennacht.

Kunstennacht in Het Stadsmus: Composition for a garden, green ghosts of city poetics

Foto: Jean-Pierre Pijls

De tuin van Het Stadsmus is een groene oase in de stad. Welke rol kan een stadstuin spelen voor het publiek? En hoe past een stads-tuin bij een stads-museum?

Voor de Kunstennacht creëren jonge kunstenaars en residents van The School een tijdelijke interventie. Elke kunstenaar vertrekt vanuit zijn eigen werk en vrijheid. Het eindresultaat is een mix van objecten, geluiden en licht... een uitzonderlijke, tijdelijke beleving van de tuin van Het Stadsmus, waar toegankelijkheid van publiek groen en tuinontwerp elk hun rol spelen.  

Donderdag 3 mei van 18 tot 23 uur
Toegang gratis


https://www.theschoolhasselt.eu/philosophy/opening-event-at-stadsmus-garden/

Ontdek het volledige programma van de Kunstennacht.

Sjabloon erfgoedactiviteiten

Elke zondag en maandag: Gegidste rondleiding in de stad

14 oktober - 29 april 2018: Expo conn3ct

verschillende data tussen 20 oktober en 20 april 2018: Rondleidingen in de expo conn3ct

4 februari - 1 juli 2018: Jenever op doek. De keuze voor actieve conservatie

22 april 2018: Erfgoeddag KIEZEN: 17 gratis activiteiten in Hasselt - Beiaardmuseum, Het Stadsmus, Jenevermuseum, Modemuseum Hasselt, Atelier Linesse, Bibliotheek Hasselt Limburg, Heilig Hartwijk en Runkst, Abdijsite Herkenrode, Tuiltermolen en Domein Kiewit.

22 april - 20 mei 2018: Tentoonstelling 50 jaar Heilig Kruiskerk in foto's

26 april 2018: Studiedag | Zorgen voor morgen? Aan de slag met religieus erfgoed

29 april 2018: Geleide stadswandeling ‘Op zoek naar de schatten van Herkenrode’

29 april 2018: Lentewandeling (W700 Wimmertingen)

17 mei 2018: Lezing over pater Raskin

25 mei 2018: Studiedag Meerstemmig Erfgoed: Multiperspectiviteit in erfgoededucatie

27 mei 2018: Geleid bezoek aan het Oud Kerkhof

28 mei 2018: Studiedag over de nieuwe privacywet voor (erfgoed)verenigingen